Entry kali ni nak cerita pasal food....saya selain mengasuh, minat utama yg paling saya suke ialah MASAK....saya mmg suke masak....tp saya more pada lauk pauk tp klu bakery&pastry ni kureng skit....lauk2 kampung and western (fuhyoo western....hehehe) sikit2 tuh insyaAllah...
arini saya nak kongsi resepi IKAN SIAKAP STEAM ASAM BOI + NENAS.... (ni puasa minggu ke 2 saya masak) fuhhh sedap betol....hahaaha angkat periuk sendiri nampak....tp serius, ayah saya dok hirup kuah dia sampai abis....sape2 nak try sila lah yer...
Bahan-bahan :
Ikan siakap - 1 ekor
Nenas - sesuke hati nak letak bape byk tp saya letak setengah jer since nenas tu kecik dan ikan sekor jer.(potong cube)
Asam boi - 4-5 biji (klu dapat asam boi yg masin lebih baik)
Bunga kantan - 1 kuntum (belah dua)
Serai - 3 btg (belah dua)
Bawang besar - 1 labu (hiris sederhana halus)
Bawang putih - 3-4 ulas (hiris sederhana halus)
Halia - 4 inci atau lebih kurang sebesar ibu jari (klu lebih lagi sedap...nak buang angin pon sonang) hiris halus
Tomato - 1 biji (belah 4)
Limau nipis - 1 biji (perah amik air nye)
Cili Api - 5-6 biji (terpulang klu suke pedas tambah) diketuk2 jer
Daun sup - untuk hiasan
Garam - secukup rasa
Cara-cara :
Basuh ikan dengan asam jawa, setelah bersih kelar ikan di kedua2 belah. Panaskan air di pengukus..letak ikan dlm periuk...lepas tu tabur jer bahan2 td...kesemua nye...suku dari bahan2 td saya sumbatkan ke dlm bdn ikan...biar ikan lebih manis dan wangi...letak garam dan sedikit cube chicken stock (ni nak gantikan dari gunakan pak aji naik motor...ajinamoto) supaya kuah lebih lemak...tutup periuk pengukus...biarkan ikan masak lebih kurang 20minit....dah masak taburkan daun sup....bolehlah dihidangkan seisi keluarga...klu sekor mcm ni 3 org pon cukup...
sebelum dikukus |
yeah...ni yang dah siap dikukus |
Selamat mencuba yer....