PuKuL BeRaPa DaTuK HaRiMaU...




Free Clock



Wednesday, 3 October 2012

rumah kosong....

Assalam.....lama betul cik d x update blog.....salah satu alasan yg munasabah ialah...penyakit M menyerang!!!! karang bagi alasan bebyk...paham2 jerla......and most important cik d lupa password blog,password email utk blog and back-up email blog....untungla ada phone back up means dia anta notification via phone lepastu boleh tukar old password...mmmm..insyaAllah akan update.....bykkkkkk benda nak update ni....adoiiiiii...and so sorryyyyy....

Wednesday, 30 May 2012

Batuk, demam dan selsema


Assalam readers, ini entry ringkas dari cik d.....minggu ni sume anak2 cik d deman batuk selsema secara serentak bermula ari isnin....(act before isnin....ade yg start sabtu...ade yg ahad...) so means ari isnin sume dtg dgn teman baik bertiga ni...Syukur alhamdulillah anak2 cik d x meragam teruk...klu ade pun nak mengada2 dan manje2 jer....cuma kurang mkn je...so kena pelbagaikan makanan depa ni...x boleh nasi jer...kdg mee,bee hoon, macaroni, spagethi atau nasi impit....Musim pun memainkan peranan yg penting...sana sini dengar org batuk selsema demam.....

So, cik d blogwalking...terjumpa 1 blog mummy ni bercerita mengenai kawan baik bertiga ni...boleh refer terus ke blog mummy sha ni.......byk info dan apa yg perlu kita tau (entry beliau pjg lebor)....happy reading readers :)




Friday, 25 May 2012

Macaroni Goreng


Wah ape ntah mimpi cik d nak kongsi resepi macaroni goreng.... Pagi td lepas solat subuh cik d membebel sorang2..ape la nak bg srpn kat anak2 ni..ari2 mereka srpn roti, biskut, cereal....mcm boring plak...anak2 cik d pun dah bijak...klu srpn biskut...al kengkonon mkn la depan ummi...al tersebut cerita sebenar biskut itu dicampak dan disorok kan bwh tilam.....hahahaha....bijakkan mereka...tu sebab ummi syg sgt2 mereka......haissshhhhhhh.....

Jom kita tgk resepi nya :

Planta ~ 2 sudu mkn
Bwg putih ~ 2 ulas (cincang halus...tumbuk pun bole)
Karot ~ Sagat kasar
Daun sup ~ hiris
Dada ayam ~ hiris halus (ikot kemampuan anak2 mengunyah)
Macaroni ~ 3 genggam
Garam ~ secukup rasa

Cara masak :

Rebus macaroni bersama sedikit minyak sehingga empuk....toskan..
Panaskan kuali dan planta...
Tumis bwg putih smpi naik bau wangi...
Masukkan hirisan ayam....sehingga ayam nampak memutih..
Masukkan karot....smpai la karot lembut...
Akhir sekali masukkan macaroni rebus dan perasakan dengan sedikit garam..
Jangan dilupa daun sup sebagai penyeri....
Siap utk di makan..

Hah, mudah x??? simple jer resepi ni....tp berkhasiat...bagi mommies yg bekerjaya yg x sempat fikir nak msk ape...boleh try resepi ni...sgt2 simple....mudah...dan menyelerakan....yummmyyyy

ni la rupanya...cik d pun tumpang sekaki....heheheheehe...




Thursday, 24 May 2012

Selamat Hari Lahir Syg2 Ummi

 Jumaat 18. Mei. 2012

Lanjutan dari entry lepas .... cik d bgtau yg cik d gembira kan....ini lah ceritanye...kat taska telah diadakan majlis hari lahir tuk ketiga-tiga anak cik d .... Piya, Aniq dan Balqis...........kenapa buat serentak?? sebab mereka lahir selang seminggu dlm bulan Mei.......jd all mommies birthday buddies berpakat nak buat bersama-sama.....

Mama piya lah yang menjadi event organizer....ehehhe...percaya atau x start awal thn lagi mama piya dah merancang....semangat betul.....x terkecuali mama Aniq dan ibu Balqis.......

Kronologi beberapa jam sebelum majlis :

7.00 am  - 12.00 pm ~ taska berjalan seperti biasa dan cik d pun mengasuh mcm biasa....suasana ketika itu anak-anak cik d mcm terlebih gula maybe tau akan ada majlis tuk diorang nanti...

12.30 pm - 3.30 pm ~ Ibu Balqis pun sampai....waktu ibu balqis smpi cik d tgh bagi mkn kat anak2....dan kebetulan balqis pon blom mkn lagi....jd ape lagi...ibu balqis pun menjalankan tugas yg telah diberi...hehehehe....percaya atau x ibu balqis jd half day babysitter....hehehe....cik d nak kemana half day tu...hehehe...nanti cik d story mory tau....

Lepas bg anak2 cik d mkn...susu...tukar pampers...ape lagi..ibu balqis take over tidokan anak2...bermula episod yg anak2 cik d sume refuse nak tido....hahaha...sume bergembira sakan...entah kenapa sume nampak hepi semcm...gelak2 sakan.....biasa dlm pkl 3.30pm - 4.00pm masing2 dh terlena...dengan aniq pun meragam....layaknyer seperti pengasuh ibu balqis..basuh poo2...haissshh.........sabar yer ibu....itulah cabaran pengasuh....tapi cik d bangga dengan ibu balqis.... :)

Dalam lebih kurang pkl 3.30pm mama piya smpi...kesian mama piya...penat bekejar sana kemari hanya utk menjayakan majlis ini...bygkan mama piya tgh period pain...pergi amik cake kat puchong then beli donut dekat IOI Mall......hehehe..sampai2 jer di taska...terus masukkan ice cream cake ke dlm peti sejuk...mula buat dekorasi majlis....bangga cik d dgn mama piya...mama piya ni takut nak tiup belon...tp percaya atau tak mama piya berjaya melakukannye....hihihihi........thumps up dora.......

ni lah belon yg mama piya tiup...cantikkan ????

Selepas sume tugas cik d diserahkan ke mama piya dan ibu balqis lalu cik d pun keluar kejap membeli keperluan yg kurang....

4.00 pm - 7.30 pm ~ Balik je ke taska cik d pun apa lagi...bersilat di dapur....hehehe...ini lah sebab nya cik d menyerahkan tugas mengasuh ke ibu balqis....3 hidangan yg cik d sediakan utk majlis tu.. 1. Spaghetti beef bolognaise  2. Macaroni & cheese 3. Chezzy wedges.....ampun dan maaf di pinta lupa betul nak snap pic makanan tu satu2...yg ada pun mcm pic bwh ni...

ni pun dah hujung2 majlis baru teringat nak snap pic... >_<


Sedang msg2 bersilat dgn tugasan....akhirnya org yg kami tunggu tiba.....nak tau sape tak.....
.
.
.
.
.
.
.
Caca dan Mama caca...sumpah rindu dgn bdk cantik ni.... T_T
Melangkah je caca masuk ke taska...alhamdulillah caca a.k.a bakal kak yong msh ingat tmpt dia dibesarkan...hehehe.. opsss bakal kak yong....ye betul...caca nak dapat adik awal thn depan....alahai..cepatnyer masa berlalu...terasa tua lak diri ini...hahahahaha..thanks to mama caca sebab susah payah keluar balik cari karipap dan keledek goreng beserta menyumbang kan ais di majlis kami...walaupun jemputan V.I.P tp kami tetap satu keluarga...

Dalam pukul 6.00pm mcm tu, mama piya dan ibu balqis nak balik mengambil suami msg2 dirumah...hehehe...tgk pengorbanan seorang ibu....apa sahaja wahai anak2...walaupun mereka penat....syukur mama zameer sudi jd pembantu cik d di dapur...sementara cik d memandikan anak2 yg lain...thanks to mama zameer...bygkan penat balik dari kerja terus ke dapur membantu cik d yg kekurangan tangan...sehingga semuanya terhidang dan selesai cuma nak tunggu majlis start jer...

Papa aniq paling awal smpi sementara mama aniq x dpt balik awal ada kerja urgent yg perlu disiapkan...Sian mama aniq...

Luahan hati mama aniq........

7.30pm - 10.00pm / Acara kemuncak ~ Masuk je maghrib...msg2 sibuk bersolat...mommies bersolat di taska dan para daddies bersolat di surau berdekatan taska...Mama dan ayah piya pun smpi....cuma menunggu kedatangan ibu dan ayah balqis yg agak terlewat skit kerana pergi membeli KFC.....Sampai jer ibu dan ayah balqis acara pun dimulai....Seperti biasa acara nyanyi lagu happy birthday dan tiup lilin merupakan acara kemuncak...selepas selesai acara tu...apa lagi acara menyerbu makanan yg terhidang..sume melaparkan perut aritu hanya tuk majlis ini...hehehehe....



Tutti Fruity Ice Cream Cake - walla.......sedap sgt......x sia2 mama piya berkorban utk kek ni...
nyanyi cepat...
sape yg tiup lilin ni??? hehehehe




























antara hidangan yg ada...yummmyyyyyy...


















Bile bermulanya acara makan mmg xde lah yg ingat nak amik gamba time ni...hanya itu jer gamba yg smpat diambil...masing2 sibuk melayan anak2 sendiri...Time ni lah yang paling cik d suke sgt..momment kami berukhwah bersama2...Macam2 topik yg kami bualkan....Happening sgt time ni...Siapa kata antara pengasuh dan ibu bapa ada jurang...Pendapat cik d lah...x perlu ada jurang utk kedua2 pihak..komunikasi amat penting antara satu sama lain kerana apa kerana kita saling memerlukan...xde manusia dlm dunia ni x saling memerlukan...cuma berharaplah hanya pada Pencipta kita...insyaAllah.......

Papa zameer, mama aniq dan jiran cik d antara org yg smpai kemudian....Kami makan2....sembang2...gelak2...kejar anak masing2 yg berlari-larian ke dapur la ke bilik baby la....hihihi...sweet sgt time ni....

Dah kenyang...mata sume dah x larat nak angkat....selepas mommies menapau makanan yg tinggal...cik d pun mmg nak clearkan sume...sume kena bwk balik....heheheh...Parents pun beredar pulang....Alhamdulillah...


Inilah permata ummi yg sambut hari lahir...alhamdulillah sume dah 1 thn.....


~KELUARGA KAMI~

Sunday, 13 May 2012

yeeeeaaayyyy!!

hehehe...tajuk tu menandakan cik d tgh seronok...knp seronok erk....heeheheh...tggu lanjutan entry KHAS dari cik d...tak sabar nak tunggu ari jumaat ni...yeeeayyyy............highlight to mama piya............

entry ringkas ni ditujukan khas buat anak2 ummi yang......................tunggu jer reader....


Friday, 27 April 2012

Ummi MC arini!!!


Ya Allah..........mmg x sangka nak dpt selsema ni tiba2......semalam lepas anak2 sume balik...cik d rase cik d masih ok lagi....tp sblm tu mmg dah start kerap bersin...ingat xde pape....start pukul 10 mlm....bersin yg tersgt kerap...kalau dikira lebih kot 20kali...lame2 cik d rase hidung mula tersumbat........segala panadol,active 5 cik d dah telan tp still xde ape2 perubahan..kalau nak tau cik d taip entry pukul 4.59 am....tak boleh nak tido.......sgt2 stress...mata pun dah mcm zombie...Sgt2 x selesa....asyik bersin jer.......lepas tu start hidung berair......hidung gatal...dlm telinga gatal...mata pun gatal.........dan yang sangat x tahannn bile bersin berkali2...sampai sakit2 dada.....At last pukul 4.42 am...cik d mengambil keputusan tuk MC......Maaf sume parent....mmg terpaksa buat keputusan drastik...takut anak2 berjangkit......

Monday, 23 April 2012

Video Abg dan Caca sewaktu baby

video


video

Hanya Allah jer tau.....bertapa ummi rindu sangat momment ni.............